Glas snijden, hoe doe je dat zelf?

Glas snijden, hoe doe je dat zelf?

Wilt u glas laten snijden? Dit hoef niet altijd door een vakkundige. Als de handelingen op van het glas snijden op de juiste manier worden uitgevoerd, kan in principe iedereen het doen. Wel geld met het klusje ‘oefening baart kunst’. Hoe vaker u het zal doen, hoe beter het resultaat zal zijn. Om u een eindje op weg te helpen hebben wij een plan van aanpak gemaakt. Bent u benieuwd? Lees dan vooral verder!

Wat heb je nodig?

Er zijn een aantal spullen die u nodig heeft bij het snijden van glas, hier een lijstje:
• Glassnijder
• Vlakke ondergrond
• Terpentine of snijdolie
• Stuk enkel glas van 3 tot 5 mm dik (voor beginners!)
• Rechte lat
• Werkhandschoenen

Zorg als eerst voor een stevige en vlakke ondergrond. Dit zodat het glas stevig blijft liggen tijdens het snijden. Gebruikt een glassnijder die goed stevig is. Met een stevige glassnijder gaat het snijden gemakkelijker en veiliger. Ook moet u er voor zorgen dat u een goede houding heeft zodat u de juiste druk op het glas kunt zetten met de glassnijder.

Het snijden

Heeft u alle benodigde spullen klaargezet, dan kan het snijden beginnen. Doop de glassnijder in de terpentine of snijdolie en houdt de snijder langs een rechte lat. Zorg ervoor dat de glassnijder rechtop staat. Nu kunt u met een klein beetje druk langs de lat gaan met de snijder. Probeer de beweging in één keer te maken. Als de snede in één keer wordt gemaakt, is de kans groter dat het afbreken van het glas goed gaat. Als u een helder en egaal geluid hoort, dan weet u dat de snede goed gaat.

Breken

Als u de snede heeft gemaakt, kunt u het glas afbreken. Bij een klein stukje glas kunt u gebruik maken van de uitsparing bevestigt aan de glassnijder. Bij een breder stuk kunt u gebruik maken van de rand van een tafel of iets dergelijks. Houdt de snede op de rand van de tafel en buig deze voorzichtig naar beneden. Breekt het glas niet gemakkelijk? Druk dan niet te hard verder! Als u te forcerend gaat drukken, kan het zijn dat het glas verkeerd breekt. Dit is natuurlijk niet veilig en zo krijgt u niet het gewenste resultaat!

Schakel de hulp van een glaszetter in

Een glaszetter of glashandel kan u het snijden van glas uit handen nemen. De glaszetters van M. van Oonder Glas nemen u het werk graag uit handen. Neem gerust vrijblijvend contact op voor een indicatie van de mogelijkheden.