Keuzegids voor dakbedekking: kosten & informatie

Dakbedekking is beschikbaar in vele soorten. Nieuwsgierig welke dakbedekking optimaal voor jouw huis is? Dit ligt aan de uithaling die je wilt hebben voor je huis en het soort dak dat je hebt. In dit artikel geven wij de verschillende keuzes in dakbedekking voor zowel een plat als een hellend dak. Nieuwe dakbedekking is een flinke kostenpost, maar wanneer je kiest voor het juiste soort kun je er soms wel je leven lang mee vooruit. Nieuwsgierig geworden naar de verschillende dakbedekkingen? Lees dan snel verder!

Welke soort dakbedekking moet ik voor mijn dak hebben?

In dit artikel maken we onderscheid in dakbedekking voor een plat en hellend dak. Er zijn vele mogelijkheden voor dakbedekking beschikbaar. Om een goede keuze te maken gaan we in dit artikel in op de eigenschappen van het soort dakbedekking. Wil je meer weten over dakbedekking? Je leest alles over dakbedekking op leonvos.be.

Dakbedekking voor plat dak

Voor een plat dak heb je de keuze uit bepaalde soorten dakbedekking. Denk aan PVC, bitumen (roofing) of EPDM. Alhoewel een plat dak minder ingewikkeld is om te voorzien van nieuwe dakbedekking kun je dit toch beter aan een expert overlaten. Er komt namelijk wel wat kennis bij om de hoek kijken! Laten we de 3 dakbedekking soorten voor een plat dak even bij langs gaan.

dakbedekking voor plat dak bitumen

Betaalbaar & duurzaam PVC

PVC staat voor poly vinyl chloride. PVC is een kunststof die betaalbaar én duurzaam is. PVC heeft de eigenschap zich goed aan te kunnen passen aan de temperatuur van buiten. Hierdoor loop je geen risico op schade die temperatuurschommelingen hebben op kunststof dakbedekking.

PVC is te verkrijgen in platen en folie. Hoe dikker de laag is, hoe langer het PVC-dak mee zal gaan. Op platte daken wordt meestal folie aangebracht. Dit komt doordat deze meer geschikt zijn voor veranda’s en serres doordat folie lichtdoorlatend is.

Mits goed onderhouden gaat PVC gemiddeld 25 jaar mee. Om deze jaren te kunnen halen is het wel belangrijk om het dak 2 keer per jaar te onderhouden door het een schoonmaakbeurt te geven.

Kortom, wat zijn de voordelen van PVC:

 • Betaalbaar;
 • Duurzaam want het is 100% recyclebaar;
 • Goed bestemd tegen temperatuurschommelingen;
 • Brandveilig;
 • Reflecteert zonlicht;
 • Waterdicht.

Wat zijn de kosten voor PVC dakbdekking?

Hou rekening met een prijs van €55,- per m2 om PVC aan te brengen.

Waterdicht dak met bitumen of roofing

De volgende soort dakbedekking kun je kennen als deze 2 namen: bitumen en roofing. In de volksmond wordt het meestal roofing genoemd. Een dakwerker gebruikt juist weer het woord bitumen. In beide gevallen gaat het over hetzelfde soort dakbedekking! Roofing wordt gemaakt van aardolie in combinatie met polyester of glasvlies en kunststofvezels. Dit is een zeer elastische, sterke en waterdichte stof.

Er bestaan 2 soorten roofing: Styreen Butadieën Styreen (SBS) en Atactisch Poly Propyleen (APP).
SBS roofing is op basis van elastomeren. Bij temperatuurschommelingen wordt het krimpen en uitzetten opgevangen door de rubberachtige eigenschappen van de stof. APP is een kunststof gebaseerd op plastomeren. APP is beter bestand tegen UV- stralen en extreme temperaturen in vergelijking met SBS roofing. Bij SBS roofing wordt dan ook vaak een laag van leislag of grind bovenop het bitumen aangebracht. Bij APP is deze extra laag niet nodig. Deze laag zorgt er namelijk voor dat het dak poreus gaat worden in de loop der jaren. APP roofing heeft als nadeel dat het dan weer minder elastisch is als SBS.

Laten we SBS en APP eens vergelijken:

SBS APP
+ Elastische stof: krimpen en uitzetten wordt opgevangen. Minder elastisch
Minder goed bestand tegen UV + Beter bestand tegen UV-stralen
Heeft een extra laag leislag of grind nodig + Extra laag niet nodig

Roofing heeft gemiddeld genomen een levensduur van 20 á 40 jaar. Deze levensduur is wel sterk afhankelijk van het merk, onderhoud en kwaliteit van het materiaal en de plaatsing. Laat dan ook roofing jaarlijks van een onderhoudsbeurt voorzien om de levensduur optimaal mogelijk te benutten.

Wat zijn de kosten voor het aanbrengen van roofing?

Roofing kost gemiddeld €40,- tot €50,- per m².

Een lange levensduur met EPDM

EPDM is een dakbedekking soort dat bestaat uit waterdicht rubber. Alhoewel EPDM niet de goedkoopste keuze is voor een plat dak, is het kwalitatief gezien wel de beste. Dit komt doordat EPDM niet veel onderhoud nodig heeft maar wel een levensduur van 40 tot 50 jaar. Maar ook bij deze dakbedekking geldt: de levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

EPDM wordt geproduceerd uit elastomeren waardoor het zeer elastisch is. Het kan dus goed tegen temperatuurschommelingen! EPDM is een kwalitatief goede keuze die niet snel scheurt. Mocht er toch een beschadiging optreden dan is deze vaak met zelfklevend folie makkelijk te herstellen. EPDM zal niet doorscheuren, dus blijft het ook altijd bij kleine en oppervlakkige beschadigingen. Daarnaast blijft EPDM beloopbaar doordat het niet scheurt en niet smelt bij hoge temperaturen.

De voordelen van EPDM op een rij:

 • Lange levensduur van 40 tot 50 jaar;
 • Heeft niet veel onderhoud nodig;
 • Elastische stof, goed bestemd tegen temperatuurschommelingen;
 • Scheurt niet snel;
 • Blijft beloopbaar.

Wat kost EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking kan gelegd worden voor €60,- tot €80,- per m².

Dakbedekking voor een hellend dak

Voor een hellend dak heb je keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Dakpannen zijn altijd nog de meest gekozen bedekking, maar daarnaast heb je ook nog de keuze uit een leien, rieten of metalen dak. Laten we deze soorten allemaal bij langs gaan.

dakbedekking hellend dak dakpannen

Lange levensduur met dakpannen

Het grote voordeel van dakpannen is dat ze niet duur zijn en een lange levensduur hebben. Dakpannen zijn beschikbaar in 2 varianten: betonnen of keramische dakpannen. Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan keramische, maar keramische dakpannen gaan een stuk langer mee. Denk aan 50 tot soms wel 100 jaar! De betonnen variant heeft een levensduur van 30 jaar.

Keramische dakpannen zijn de meest duurzame keuze. Ze hebben een natuurlijke uitstraling en zijn daarmee heel geschikt voor klassieke woningen. Ga je voor een meer modernere uitstraling dan is de betonnen dakpan een goede keuze. Maar bij beide varianten geldt: je kan ze een kleur geven waardoor ze helemaal kunnen gaan passen bij je woning.

Betonnen dakpannen worden gemaakt van een mengsel van zand, cement en eventuele toeslagstoffen. Keramische dakpannen worden gemaakt van gebakken (rivier)klei. Hierdoor hebben ze een natuurlijke uitstraling. Maar hierin zit ook meteen het prijsverschil: de betonnen variant kan een stuk goedkoper worden gelegd met €22,- tot €41,- per m². Een keramisch dak kan worden gelegd voor €32,- tot €65,- per m².

Wat zijn de grootste verschillen tussen deze twee dakpannen?

Betonnen dakpannen Keramische dakpannen
Gefabriceerd in een fabriek: moderne uitstraling. Wordt gemaakt van een natuurproduct: authentieke uitstraling.
Minder milieubelastend dan de keramische variant Moeten gebakken worden, slechter voor het milieu
Levensduur van 30 jaar Lange levensduur van soms wel 100 jaar

Luxueuze uitstraling met een leien dak

Een leien dak geeft je woning een natuurlijke en luxueuze uitstraling. Ook bij een leien dak heb je verschillende keuzes: een leien dak is beschikbaar in natuur, kunst of bitumen leien. Een algemeen voordeel is dat deze dakbedekking lang mee gaat en leisteen goed bestand is tegen temperatuurverschillen. Daar komt ook nog eens bij dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben!

Natuurleien zijn de duurste variant doordat ze rechtstreeks uit de natuur worden gehaald. Hierdoor heb je een divers aanbod aan kleuren. Doordat geen enkele leisteen hetzelfde is, creëer je op je dak een heel natuurlijke sfeer. Wil je tegen een lagere prijs ook een beetje dit effect creëren, dan kun je kiezen voor kunstleien. Deze soort wordt geproduceerd van vezelcement. Tenslotte heb je nog bitumen leien. Deze worden vooral gebruikt op tuinhuisjes en carports, maar kunnen ook op hellende daken van woningen worden toegepast. Bitumen leien worden gemaakt van lange stroken bitumen. Bitumen wordt gemaakt van aardolie in combinatie met polyester of glasvlies en kunststofvezels.

Wat betaal je voor een leien dak?

Een natuurleien dak is de duurste investering maar gaat dan ook het langste mee. Natuurleien kunnen gelegd worden voor €55,- tot €199,- per m². Kunstleien voor €30,- tot €65,- per m². De bitumen variant kost gemiddeld €30,- tot €40,- per m². In het tabel hieronder zijn de prijzen tegen de levensduur neergezet:

Soort leistenen Prijs per m² Gemiddelde levensduur
Bitumen leien €30,- tot €40,- 25 jaar
Kunstleien €30,- tot €65,- 25 tot 35 jaar
Natuurleien €55,- tot €199,- 80 tot 100 jaar

Pittoreske uitstraling met een rieten dak

Een rieten dak geeft je woning een authentieke uitstraling. Daarnaast heeft een rieten dak vele andere voordelen. Riet heeft namelijk van nature een isolerende werking en zorgt voor goede ventilatie in het huis. Heb je interesse in een rieten dak? Vraag dan eerst advies bij een professioneel rietdekker. Niet elk huis is namelijk geschikt voor een rieten dak. Dit komt doordat een dak geschikt is voor riet wanneer het een hellingshoek heeft van minimaal 45 graden. Daarnaast geldt ook nog dat hoe steiler het dak is, des te beter de kwaliteit van het riet blijft. Dit komt onder andere doordat regenwater zo snel mogelijk afgevoerd moet worden om verrotting van het riet te voorkomen.

Voor het bevestigen van een rieten dak zijn er twee manieren mogelijk. Riet kan aangebracht worden als een traditionele of gesloten constructie. De traditionele constructie wordt eigenlijk niet meer toegepast doordat de brandveiligheid en isolatie van deze manier een stuk minder zijn dan bij de gesloten constructie. Een gesloten constructie wordt namelijk op een schroefdak bevestigt. Bij de traditionele constructie plaatst de rietdekker het riet op houten latten waardoor je van binnenuit direct tegen het riet aankijkt. Hierdoor biedt de gesloten constructie een stuk betere brandveiligheid en meer isolatie.

Wat kost een rieten dak?

Het plaatsen van een rieten dak kost je gemiddeld €90,- tot €110,- per m². Laat een rieten dak elk jaar van een onderhoudsbeurt voorzien om de levensduur te verlengen. Dan kun je zo tot wel 40 jaar mee met een rieten dak!

dakbedekking hellend dak riet

Modern metalen dak

Steeds meer in opmars: een metalen dak. Strakke metalen daken worden steeds meer toegepast. Er zijn verschillende materialen mogelijk: een aluminium, koperen of zinken dak.

 • Aluminium. Geschikt voor daken met aparte vormen. Voor een aluminium dak betaal je gemiddeld €75,- per m². Deze dakbedekking heeft een levensduur van ongeveer 50 jaar. Aluminium is een voordelige dakbedekking soort, maar heeft als nadeel wel windgevoeligheid. Het materiaal is namelijk erg licht.
 • Koper. Ga voor een luxe uitstraling met een koperen dak. De levensduur ligt rond de 80 jaar. De gemiddelde prijs is €120,- per m². Koper heeft een lange levensduur en blijft zijn vochtwerende eigenschap houden. Daarnaast heeft het geen onderhoud nodig.
 • Zink. Dit lijkt op aluminium, maar heeft een levensduur van maar liefst 100 jaar. De kosten van zinken dakbedekking zijn gemiddeld €80,- per m². Een zinken dak geeft een moderne uitstraling en is uiterst duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

Een algemeen nadeel van een metalen dak is dat het gevoelig is voor deuken. Bij extreme hagelbuien kunnen er deuken of butsen in de dakplaten ontstaan. Maar met een metalen dak creëer je een moderne uitstraling voor je huis!