Vochtproblemen in huis?

Als je eenmaal hebt achterhaald hoe het komt dat het in huis vochtig is, kun je inschatten of je de oorzaak kunt verhelpen of dat je alleen de gevolgen van het probleem zoveel mogelijk kunt tegengaan. De oorzaak van doorslaand vocht in de muren van je woning is vaak te vinden in het feit dat de muur beschadigd is. Het gaat hier dan om de buitenmuur die beschadigd is waardoor de beschermingslaag voor ook de binnenmuur in de problemen komt. Omdat doorslaand vocht en optrekkend vocht soortgelijke plekken vertonen, is het verstandig om een vochtbestrijdingsexpert het vochtprobleem te laten onderzoeken. Een van de meest herkenbare gevolgen van vochtproblemen in huis is als behang en pleisterwerk van de muren loskomt. Vochtplekken op de muur die zich niet op het grondniveau bevinden, worden mogelijks veroorzaakt door doorslaand vocht. Vochtbestrijding in de muren van je woning moet natuurlijk zo snel en zo effectief mogelijk worden aangepakt.

Vochtbestrijding kosten

Methode vochtbestrijding Prijs
Muren onderkappen ± €100 à €150 per lopende meter
Muren injecteren vanaf €100 per lopende meter
Gevel impregneren ± €8 à €12/m²
Nieuwe gevelbekleding €40 – €250/m²*
Mechanische ventilatie €1.500 – €6.000
Kelderdichting €4.000 – €10.000

Op de website Vochtbestrijdinggids.be vind je alle vochtbestrijders in Vlaanderen.

Opstijgend vocht

Wanneer het water zo hoog komt dat er vocht boven de DPC kan komen en uw huis dus ‘natte voeten’ krijgt, heeft u een aan de weersomstandigheden gerelateerd vochtprobleem. Word opstijgend vocht echter binnen korte tijd gelokaliseerd en verholpen, door bijvoorbeeld het stuk muur te laten drogen en te fixeren, voorkomt u blijvende schade. U bent daarbij afhankelijk van het type woning, de oorzaak en de ernst van het vochtprobleem en de eventuele schade die al ontstaan is. Controleer uw polis voor het geval dat, maar vrijwel geen enkele woningverzekeraar betaalt de kosten voor het herstellen van schade veroorzaakt door optrekkend vocht.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat doordat de buitenmuren van uw woning langzaam poreus worden, waardoor kleine beschadigingen ontstaan en regenwater langzaam verder in de muur binnendringt. Dus deze oplossing is behoorlijk aan de prijs, tijdrovend en verhelpt niet ‘alle’ vochtproblemen die in de muur kunnen ontstaan. Niet alleen de buitenmuren worden aangetast, maar er ontstaan ook vochtige binnenmuren in de woning. Door uw muur of schoorsteen te impregneren of met vochtwerende werf te behandelen, kunt u uw vochtprobleem gemakkelijk zelf bestrijden.

Condensatievocht

De meest eenvoudige oplossing om condensatievocht tegen te gaan is door voldoende frisse lucht te laten ventileren. Wanneer het vochtprobleem niet serieus wordt aangepakt of als het huis niet optimaal wordt geventileerd, dan kan het condensatievocht vervelende gevolgen met zich meebrengen voor je eigen gezondheid, dat van je kinderen en de staat van je huis. Wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid – wat vaak het geval is binnenhuis, zeker in ruimtes als de badkamer en keuken – ontstaat er condensatie.

Bouwvocht

Om het bouwvocht uit je huis te krijgen kun je kiezen voor het natuurlijk laten opdrogen of een bouwdroger te gebruiken om het droogproces te versnellen. Een bouwdroger is zeer geschikt om vocht snel te laten drogen en voorkomt tevens een muffe geur in je woning en de vorming van schimmel. Wanneer hier veel vocht inzit is het belangrijk om ze snel te laten drogen, zodat het bouwvocht niet in de fundering van je huis kan trekken en er schade kan maken. Veel mensen gebruiken een bouwdroger om het bouwvocht snel uit het huis te krijgen.

Vochtproblemen na spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een goede manier om 2 belangrijke problemen te verhelpen; warmteverlies en vochtige binnenruimtes tegengaan. Vochtproblemen na spouwmuurisolatie zijn afkomstig van een ander vochtprobleem dat zich in de woning voor doet. Doe je dat niet, dan is het risico groot dat er vochtoverlast ontstaat in je kruipruimte als gevolg van de spouwmuurisolatie, waardoor er vocht in je woning omhoog kan gaan kruipen in je muren als gevolg van de isolatiewerkzaamheden. Spouwmuurisolatie en vochtproblemen Door fouten tijdens isolatie van spouwmuren in de jaren ’70 ontstonden vochtproblemen.

Vochtige vloer

Wanneer je last hebt van vochtige vloeren in je gehele woning of een vochtige vloer in een enkele ruimte, dan heb je een vocht probleem Dit vochtprobleem van een vochtige vloer kan ernstige symptomen geven. Komt het vocht vooral door een hoog grondwaterpeil en wordt het probleem niet zozeer veroorzaakt door vochtige kelders of kruipruimtes, dan wil een ventilatiesysteem zoals de muurelementen. Indien u geen grote waterlekkage heeft gehad (zoiets als een wasmachine die overloopt) en u heeft last van een hele vochtige vloer (waarbij bijvoorbeeld het parket gaat kromtrekken of opbollen) dan is dit een sterke aanduiding dat het vochtgehalte in uw woning te hoog is. Vooral in de kamers waar u het probleem aantreft. Wordt het probleem veroorzaakt door een vochtige kelder of kruipruimte, dan zullen deze gedeelten van het huis vochtvrij moeten worden gemaakt. Vaak zijn kelders de oorzaak van het bevochtigen van vloeren.

Vochtige kelder

Ook het gebruik van een afvoerdroger in de kelder kan leiden tot een vochtige lucht in de kelder; vaak ligt dit dan aan een slechte afvoerslang of een afvoerslang die niet ver genoeg naar buiten geleid is. Als er een kiepraam aanwezig is in de kelder waar de slang slechts gedeeltelijk doorheen gevoerd wordt, kan het vocht van de droger niet goed genoeg weg en slaat het weer terug de kelder in. In de kelder zelf slaat dit vocht dan weer tegen de muren neer en ontstaat er condensvocht. Er zijn verschillende oorzaken voor vochtige kelderruimtes, waaronder condensvorming er één is. Condensvorming is in feite het neerslaan van vocht uit de lucht tegen muren of ramen. Het is vaak niet moeilijk om te ontdekken of er een vochtprobleem in de kelder is. In sommige gevallen wordt dit duidelijk door een muffe, vochtige lucht of door daadwerkelijke waterplassen op de vloer van de kelder. Om condensvocht in kelders op te lossen wordt vaak getracht om de ruimte te luchten door kiepramen  open te zetten.

Vochtige kruipruimte

In ruimtes waar de luchtvochtigheid hoog is kunnen daar allerlei vormen van waterschade ontstaan, waardoor bijvoorbeeld het aanwezige materiaal zoals metaal gaat corroderen. Soms is het goed om in een vochtige kruipruimte folie toe te passen, in andere situaties zijn isolatiechips, isolatieparels, isolatiematrassen of schelpen een goede oplossing. Een andere oorzaak van een vochtige kruipruimte is door te hoge stand van grondwater. Een manier om een vochtige kruipruimte droger te krijgen is door een ventilatiesysteem aan te brengen. Tijd om een natte en vochtige kruipruimte weer droog te krijgen.

Renovatiepremie

De maximale renovatiepremie voor alle aanvragen en categorieën samen bedraagt 10.000 euro. Voor elke categorie is een geldig factuurbedrag van minstens 2.500 euro (exclusief btw) nodig. Verbouwers met een beperkt of modaal inkomen, alsook private eigenaars die een woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor, kunnen een renovatiepremie krijgen. Wat als u al eerder een premie voor dakwerken heeft ontvangen? Voldoet u aan deze voorwaarden, dan komt u in aanmerking voor een verlaging van het btw-tarief van 21 naar 6%. Deze gold voor het herstellen en het vernieuwen van de draagstructuur van het dak, de dakbedekking, de goten en de dakramen met een maximum van € 1.250.