Vijf redenen waarom je een dakwerker moet inschakelen

Je kunt niet vermijden dat elk dak op een bepaald moment gerenoveerd of compleet vernieuwd moet worden. De handige doe-het-zelver wil deze klus misschien zelf wel uitvoeren, maar het vervangen van een dak brengt altijd risico’s met zich mee. Doordat je op hoogte werkt heb je grote baat bij het gebruik van veilige middelen. In dit artikel geven wij je 5 redenen waarom je voor deze klus een dakwerker zou moeten inschakelen.

1. Wees er zeker van dat je renovatie goed verloopt

Een dakwerker heeft vele jaren ervaring en kennis in huis om de renovatie, herstelling of vernieuwing van je dak goed uit te kunnen voeren. Een dakwerker kan je van goed advies voorzien over het beste soort dakbedekking voor je dak. Daarnaast vragen vele verschillende soorten dakbedekking om uitvoering van een specialist. Dit komt door vele factoren:

  • Steeds complexere dakconstructies;
  • De hoeveelheid beschikbare materialen;
  • Innovaties zijn continu bezig;
  • Nieuwe wetgeving;
  • Nieuwe technieken op het gebied van dakwerken.

Dit zijn slechts een paar factoren waar een dakwerker kennis over heeft, maar met deze kennis in huis kan een dakwerker je dak wel van de beste dakbedekking voorzien! Meer leren over dakwerken? Je leest alles over dakwerkers op dakwerkergids.be.

2. Verleng de houdbaarheid van je dak

Een goed dak beschermt je woning tegen regen, wind en felle zonnestralen. Het is belangrijk dat je dak zich in een goede conditie verkeert door deze beschermde functie te behouden. Laat je dak jaarlijks controleren door het bedrijf dat het dak heeft aangebracht. Bij sommige bedrijven valt deze dak inspectie onder het algemeen onderhoud. En volgt er een dak reparatie op de inspectie? Dan is de dak inspectie vaak gratis! Zo kun je het meeste uit je dak halen en daarnaast de houdbaarheid van je dak ook aanzienlijk verhogen.

dakrenovatie nieuw dak

3. Lager btw-tarief en premie

De Vlaamse overheid heeft de regel vastgesteld dat je bij renovatie aan je woning een korting voor een lager btw-tarief kan krijgen. Dit btw-tarief gaat van 21% naar 6%. Wanneer je zelf materialen aanschaft en de renovatie van je dak zelf gaat uitvoeren kun je geen aanspraak maken op dit lagere btw-tarief. Schakel dus een dakwerker in om van dit lagere btw-tarief gebruik te kunnen maken! Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden om in aanmerking te komen voor deze korting:

  • Je woning is ouder dan 10 jaar;
  • De woning wordt uitsluitend als privéwoning gebruikt of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan dient om je beroep uit te oefenen
  • Alle werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd;
  • De levering en plaatsing van de materialen moeten wel door dezelfde aannemer gebeuren.

Meer weten over dit verlaagde btw-tarief? Kijk op vlaanderen.be voor meer informatie!

Voor het renoveren van een woning die minstens 30 jaar oud is kun je een renovatiepremie aanvragen. Met deze renovatiepremie wil de overheid eigenaren steunen die hun huis willen renoveren of die een bestaand gebouw willen omvormen tot woning. Onder de renovatiepremie vallen werken aan het dak zoals werken aan dakgebinte, dakbedekking, goten en afvoer.

Om aanspraak te kunnen maken op deze premie is een geldig factuurbedrag van minsten €2.500,- euro (exclusief btw) nodig. Het is dus altijd belangrijk om de facturen te bewaren! Een kleine kanttekening is dat de aanvraag van een renovatiepremie slechts eenmaal per 10 jaar mogelijk is. Wil je meer weten over deze renovatiepremie? Lees dan verder op de website van de Vlaamse Overheid.

4. Inschakelen van een dakwerker is veiliger en gemakkelijker

Je dak renoveren is zeker niet zonder risico. Het is dan ook van groot belang om de juiste maatregelen te nemen. Een dakwerker heeft de juiste materialen in huis. Denk aan speciale ladders, steigers, veiligheidsharnassen en ander materiaal dat de dakwerker al in bezit heeft. Zou je zelf je dak willen renoveren moet je aardig diep in de buidel tasten om deze spullen aan te kunnen schaffen. Door de ervaring die een dakwerker heeft en de professionele materialen waarover ze beschikken lopen ze een stuk minder risico dan de doe-het-zelver.

5. Geen garantie wanneer je het zelf doet

Laat je het dak renoveren door een dakwerker dan krijg je hier vaak een garantie voor. Bij een dakwerkersbedrijf krijg je vaak een garantie van 10 jaar over het hele project! Belangrijk is om voordat je een bedrijf inschakelt de garantievoorwaarden goed door te nemen. Kijk naar wat er in de voorwaarden wordt vermeld over wat de regel zijn wanneer de klus niet goed is uitgevoerd en wat de procedure is wanneer het dak na een reparatie nog steeds een daklekkage heeft. Wanneer je er zelf voor kiest om de klus aan te pakken draai je ook op voor de extra kosten die je moet maken wanneer er iets fout gaat.

dakrenovatie uitbesteden aan dakwerker

Goede dakbedekking kan tot wel 100 jaar meegaan. Maar vroeg of laat kun je er niet meer omheen: je dak is aan renovatie of vervanging toe. Denk je erover na om deze klus zelf te klaren? Naast de risico’s die het werken op hoogte met zich meebrengen zijn er altijd nieuwe technieken op het gebied van dakwerken. Hierover heeft een professioneel dakwerker kennis en ervaring in huis om jouw dak weer goed te kunnen voorzien van een goede bedekking.