Renovatiewerken

kruipruimte zelf isoleren

Er komt veel kijken bij renovatiewerken, neem daarom de volgende aandachtspunten in ieder geval mee wanneer u uw kamer laat renoveren. Onder renovatiewerken wordt verstaan: het aanpassen of vernieuwen van 1 of meerdere onderdelen van uw huis. Niet alleen is een aannemer u van dienst met de renovatie zelf, ook voorziet hij u graag van persoonlijk en deskundig advies. De aannemer overziet het gehele project voor u en zorgt ervoor dat het renovatiewerk naar wens en binnen de afgesproken tijd wordt afgerond. Na renovatiewerken geniet u weer jaren van uw vernieuwd huis.

Wat zijn de kosten van renovatiewerken?

Renovatiewerken Gemiddelde kosten* Omschrijving
Toilet renoveren €1.750,- tot €2.500,- Afhankelijk van tegels en opties
Badkamerrenovatie €6.000,- tot €9.500,- Standaard badkamerrenovatie
Keukenrenovatie €1.200,- tot €1.700,- Gemiddelde keukenrenovatie
Zolderrenovatie €30,- tot €40,- Per vierkante meter
Afbraakwerken €30,- tot €40,- Per vierkante meter
Dakrenovatie €70,- tot €110,- Per vierkante meter. Plat tot hellend dak.
Pleisterwerken €15,- Per vierkante meter
Gyprocwerken €25,- tot €70,- Per vierkante meter
Gevelwerken €15,- tot €40,- Van gevelreiniging tot nieuw voegwerk
Schilderwerken €30,- Per vierkante meter
Elektriciteitswerken €30,- tot €35,- Per uur
Metselwerken €100,- tot €125,- Prijs per vierkante meter (halfsteens muur, inclusief stenen)

Totaalrenovatie

De gemiddelde kosten van een totaalrenovatie in huis liggen rond de €750,- tot €1.500,- per m². Natuurlijk is de totaalrenovatie prijs sterk afhankelijk van de werkzaamheden die u laat uitvoeren. Voor de nieuwe elektriciteitskast, het vernieuwen van de kabels en het plaatsen van stopcontacten en schakelaars betaal je tussen de 7.000 en 10.000 euro in een gemiddelde woning (van 150 vierkante meter). Natuurlijk kan je ook de renovatie in verschillende stappen uitvoeren om zo de kosten over de jaren te spreiden.

Dit zijn een aantal voorkomende kleine renovatiewerken:

  • Schilderwerken: het schilderen van muren en plafonds.
  • Pleisterwerken: dit bestaat uit het bepleisteren van muren of plafonds.
  • Elektriciteitswerken: de installatie van een nieuw stopcontact of het installeren van (tuin)verlichting.
  • Gyprocwerken: hierbij gaat het om het afwerken van muren en plafonds met gyprocplaten.
  • Voegwerken: het herstellen en vervangen van kapotte voegen in de gevel.

Huis renoveren

Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen renovatie en restauratie goed te begrijpen. Een renovatie is een opknapbeurt van een huis, terwijl een restauratie vaak een meer specialistische klus is. Bij restauraties is het van belang dat de (constructieve) onderdelen van een huis door precies dezelfde soort onderdelen worden vervangen. Dit geldt vrijwel altijd voor oudere huizen, soms ook met een monumentenstatus. Een renovatie is meer een grondige opknapbeurt van een jonger huis waarbij het ook mogelijk is om het huis te verbouwen of uit te breiden. Je kunt er dus voor kiezen om zelf aan het klussen te gaan of door bijvoorbeeld een aannemer de opdracht te geven om een renovatie of verbouwing uit te voeren.

Meer informatie over renovatiewerken vind je op Bouwadviseur.

Dit zijn de meest voorkomende algemene renovatiewerken:

  • Badkamer renovatie: renovatiewerken in de badkamer bestaan meestal uit het vervangen van tegels en het vernieuwen van het sanitair.
  • Gevelrenovatie: deze renovatie varieert van voegwerken en het herstellen van kapot metselwerk tot het isoleren en bekleden van de gevel.
  • Dakrenovatie: dit bestaat meestal uit het aanbrengen van isolatie en/of het vervangen van de dakbedekking.
  • Toilet renovatie: het vernieuwen van de tegels en het plaatsen van een nieuw toilet.
  • Ramen renoveren: het plaatsen en vervangen van houten- of kunststoffen ramen.

Badkamerrenovatie

Als je zelf de badkamer gaat verbouwen en goed zoekt naar voordelig geprijsd sanitair , dan zullen de kosten best meevallen. Hierbij worden de waterleidingen vervangen en eventueel omgelegd, er wordt een vloer van hoge kwaliteit geplaatst en er is budget voor goed sanitair voor een mooie prijs, zoals een inloopdouche of een ligbad. Budget variant met goedkoopste kosten als je weinig geld ervoor hebt: wandtegels schilderen en nieuwe vloertegels leggen. Net als iedere professional gaat de aannemer bij een badkamerrenovatie te werk volgens een stappenplan. Het boodschappenlijstje voor de badkamer renovatie bestaat dan enkel uit tegels, sanitair en wat aansluitonderdelen. Zelfs als je al een goede badkamer hebt is er altijd ruimte voor een upgrade. Behoud van de vloer of tegels: Als je een nieuwe vloer of nieuwe wand betegeling wil met het renoveren kan je ervoor kiezen om de bestaande tegels te laten zitten.

Keukenrenovatie

Keukenrenovatie is voordeliger dan een complete nieuwe keuken. De mogelijkheden hangen af van uw bestaande keuken. Wilt u slechts complete keuken kasten vervangen, dan wordt uw keuken deels afgebroken zodat oude kasten plaats kunnen maken voor nieuwe. Kiest u dan voor een keukenrenovatie of beter een nieuwe keuken? Misschien is uw keuken nog in goede staat maar past hij niet meer in uw interieur. Zo bespaart u een hoop kosten, maar krijgt uw keuken wel een nieuwe look. Net zoals de meeste andere onderdelen van een interieur, zoals behang, een bankstel en de eettafel, is ook een keuken al snel toe aan een nieuwe look.

Toilet renoveren

Je kunt natuurlijk voor een simpele houder voor aan de muur kiezen, maar als je dan toch bezig bent met je toiletruimte renoveren, kun je het ook gelijk goed doen en er iets heel moois van maken. Laat je bij het kiezen van het sanitair bij een toilet renovatie niet alleen leiden door je smaak en budget, maar kijk ook goed naar de mogelijkheden van de toiletruimte. Bedenk ook voordat je begint met je toiletruimte renoveren of je heel de ruimte wilt verbouwen of slechts wat kleine veranderingen wilt aanbrengen. Voordat je een badkamer of een toiletruimte gaat renoveren is het goed om te weten wat alles gaat kosten. De kosten (inclusief btw) van een toilet verbouwen / renovatie variëren van 100 euro voor een pot verf en kwasten en kitspuit en kit tot 5.000 euro voor een compleet nieuwe toilet maken incl muren (met tegels of stucwerk) maken en alle leidingen maken

Gevelrenovatie

Een van de meeste vragen en ook zeker geen onbelangrijke vraag is natuurlijk ” wat of hoeveel kost een gevelrenovatie Om antwoord te geven op de vraag hoeveel een gevelrenovatie kost voor uw woning kunnen wij u echter alleen een gemiddelde prijs laten inzien. Maar wat zijn de gemiddelde m2 prijzen van een gevelrenovatie voor uw woning en wanneer is het laten renoveren van je oude gevel nu echt nodig? Als de voor-, zij of achter gevel van je woning in de loop van de tijd gebreken is gaan vertonen zoals scheuren in de voegen of gevelstenen die los zijn gaan zitten dan is het belangrijk snel iets aan de buitenmuur te ondernemen.

Dakrenovatie

Kleine gebreken aan het dak, zoals verschoven dakpannen op een hellend dak of scheurtjes in de dakbedekking op een plat dak, kunnen wanneer ze vroegtijdig worden gesignaleerd worden opgelost met een dak reparatie Heeft uw dakbedekking echter zijn levensduur bereikt of betreft de schade een groot gedeelte van het dakoppervlak, dan kan de dakdekker een dakrenovatie voorstellen. Bij een totale dak renovatie worden naast de dakpannen (vernieuwd of opnieuw gelegd) in de meeste gevallen ook de oude dakpanplaten verwijdert en meteen afgevoerd worden. Vraagt u vrijblijvend een offerte aan en overtuig uzelf van onze gunstige tarieven bijvoorbeeld voor een dakrenovatie maar ook voor het laten vervangen van u dakbedekking.

Aanbouw

Als het goed is zal een vakkundige aannemer of een professioneel bouwbedrijf u vertellen over de waarschijnlijkheid dat er een vergunning nodig is voor uw aanbouw. Zelfs als je ervoor kiest om een uitbouw te nemen in plaats van een aanbouw, is het belangrijk om te onthouden dat hiervoor meestal een vergunning nodig is. Kies uit eenvoudige en zeer betaalbare modellen, moderne aanbouwen en uit allerlei extra mogelijkheden zoals schuifdeuren, zonnepanelen, een groendak extra isolatie of lichtstraten.

Zolder renoveren

Renovatie van een oude houten zoldervloer. Vooraleer je een vloerafwerking plaatst, dien je de staat van de houten balken en planken te controleren op schimmel, houtworm, ongedierte en vochtproblemen. Beloopbare houten zoldervloeren zijn meestal afgewerkt met oude houten vloerplanken.Zolderrenovatie

Premie renovatiewerken

U kunt genieten van een premie van 30% en ontvangt bv. 6.666 euro voor de eerste premie aanvraag (twee categorieën), dan kunt voor uw tweede premie aanvraag nog maximaal 3.334 euro krijgen. Ontving u in de voorbije 10 jaar al een renovatiepremie (voor uw huidige of een vorige woning), dan kunt u pas 10 jaar na die aanvraag opnieuw een renovatiepremie aanvragen. Uitzondering: De inkomens- en eigendomsvoorwaarden gelden niet voor de inwonende personen ten laste en voor de inwonende meerderjarige kinderen en ouders van de aanvrager-bewoner of van de meerderjarige medebewoners, tenzij ze een zakelijk recht hebben in de premiewoning.