Natuurstenen tegels plaatsen

Natuurstenen tegels plaatsen

Al 5000 jaren lang wordt er gewerkt met natuursteen als bouwmateriaal. Tegenwoordig is het steeds populairder om natuursteen te gebruiken als tuinbestrating. Het leuke aan natuursteen is dat elke steen uniek is en dat maakt de uitstraling zo natuurlijk. Wat voor steensoorten zijn er en hoe plaatst u zelf buiten natuursteen plaatsen? Lees verder en u komt erachter!

Soorten natuursteen

Wilt u natuursteen in uw tuin hebben? Dan is het belangrijk dat u een geschikte steensoort zoekt. De meest harde en duurzame soort die u kunt kiezen is graniet. Ook is leisteen zeer geschikt als buitenstenen. Dit omdat ze niet glad zijn, kleurvast en er komen moeilijk krassen op. Blauwe steen is een soort kalksteen. Deze is zeer stevig en is dus ook erg geschikt als bestrating.

Hoe plaats je natuursteen tegels? (buiten)

Fundering uitgraven

Bij tuinbestrating is het nodig om een fundering uit te graven. Neem de dikte van de tegel en tel hierbij ongeveer 10 tot 15 cm bij. Dit moet de diepte van de fundering zijn. Het is belangrijk dat u bij de fundering denkt dat u een verval van 1 tot 2cm per meter maakt. Dit zodat water niet blijft liggen, maar weg kan stromen.

Boordstenen

Boordstenen zorgen ervoor dat de tegels niet tot zeer moeilijk verschuiven. Het plaatsten van boordstenen is optioneel maar wordt toch aangeraden om te doen. Het plaatsen van boordstenen is door de stenen verticaal in cement te plaatsen. Dit doet u tegen de rand van de fundering.

Waterdoorlatende onderlaag

Omdat er neerslag tussen de stenen kan komen, is het belangrijk dat de onderlaag waterdoorlatend is. Gebruikt hiervoor dus zand of fijn grind.

Gestabiliseerd zandbed

Nu is het tijd voor een gestabiliseerd. U kunt gestabiliseerd zand maken door een mengsel te maken van 1 deel cement op 10 delen zand. Is er een aansluiting met een gevel? Zorg ervoor dat de voegen van de gevel zijn voorzien met een waterdichte elastische voeg. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld kit nemen. Nu kunt u het zand verdelen of de oppervlakte en vastzetten met een trilplaat. Laat na het aanbrengen het zandbed uitharden.

Tegels zetten

Als het zandbed is uitgehard, kunt u de tegels plaatsen. Maak eerst een laag van 3 tot 5 cm dik van legmortel. Hierin kunt u de stenen leggen. De voeg mag tussen de 0,3 en 2,5cm zijn. Zorg ervoor dat de stenen waterpas op dezelfde hoogte liggen.

Voegen afwerken

De laatste stap van het tegelzetten is het afwerken van de voegen. Neem een voegspecie die bij de desbetreffende steensoort past en strijk het middel met een vloertrekker de voegen in. Als de voegen bijna droog zijn, kunt u het overtollige voegsel met een vochtige spons weghalen. Als de voegen helemaal zijn uitgehard kunt u de tegels opnieuw reinigen. Voor hardnekkige resten zijn er speciale cementsluiter verwijderaars.

Heeft u vragen over het leggen van sierbestrating of natuursteen bestrating? Vertap tegelwerken staat u bij en neemt u het werk desgewenst uit handen. Vertap heeft meer dan 15 jaar ervaring in bestraten.