Asbest in uw buisisolatie? Dit moet u doen!

Asbest in uw buisisolatie? Dit moet u doen!

Bij veel woningen of panden die voor 1998 zijn gebouwd is er sprake van asbesthoudende materialen. Althans, dit materiaal werd vaak gebruikt bij de bouw van oudere gebouwen, waaronder ook in de buisisolatie. Tegenwoordig weten we dat asbest verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk om asbest professioneel en vroegtijdig aan te pakken. In dit artikel bespreken we asbest in buisisolaties en wat u kunt doen.

De eigenschappen van asbest in buisisolatie

Asbest werd vroeger in veel bouwwerken gebruikt. Dat werd niet zomaar gedaan. Het materiaal was namelijk vrij goedkoop in vergelijking met andere materialen. Daarnaast beschikt asbest over aantrekkelijke eigenschappen. Het is brandwerend maar werkt ook zeer goed isolerend. Daardoor werd asbest ook veel gebruik als component om buizen, leidingen en meer te isoleren. Het bleek dus zeer aantrekkelijk te zijn voor zowel de portemonnee als de isolatie in huis. Nu enkele jaren later kennen we de ware aard van asbest en dus ook de mogelijke gevolgen.

Herken asbest in uw buisisolatie

Buizen die zijn geïsoleerd met asbesthouden materiaal kunt u het beste herkennen aan de witgrijze kleur. Uiteraard is dit geen vast gegeven want het is ook mogelijk dat de buis in een andere kleur is geverfd. De leidingen hebben een diameter van 15 tot aan 20 centimeter. In veel gevallen bevindt de asbest zich aan de buitenzijde van de buis. Hetgeen dat dit type asbest zo gevaarlijk maakt is het feit dat het niet-hechtgebonden asbest betreft. Na verloop van tijd laat het materiaal los en daardoor komen de schadelijke asbestvezels vrij. Het is daarom erg belangrijk om dit zo snel als mogelijk professioneel aan te pakken. Het inademen van asbestvezels kan namelijk leiden tot kanker of asbestose.

Professionele hulp inschakelen

Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest in uw woning? Laat een asbestonderzoek uitvoeren door een asbestonderzoeksbureau. Zij kunnen een monster afnemen en vervolgens binnen 24 uur uitsluitsel bieden. Daarnaast denken zij mee en geven u advies om het asbestprobleem verder aan te pakken. Flamantanalyse.be weet kan een asbestonderzoek uitvoeren. Gecertificeerd en met meer dan tien jaar ervaring weten zij exact wat er nodig is om uw asbestprobleem in kaart te brengen.

U mag niet zelfstandig asbesthoudende materialen verwijderen. Hiervoor dient u een professioneel, erkende asbestverwijderaar in te schakelen. Zo neemt u ook geen gezondheidsrisico’s en daarnaast weet u zeker dat u ook in de toekomst geen probleem zult ondervinden.