Veranderingen in de Vlaamse isolatiepremie 2017

Veranderingen in de Vlaamse isolatiepremie 2017

Met het nieuwe premiesysteem voor isolatie wil de Vlaamse regering u stimuleren om binnen enkele jaren uw huis een behoorlijke boost te geven wat betreft energiebesparing. Normaal gesproken is een dergelijke totaalrenovatie een enorme aanslag op uw portemonnee, maar door de isolatiepremie kunt u in 2017 goedkoper beginnen met het grondig renoveren van uw huis. Daartegenover staat wel dat enkele premies waar u in 2016 nog recht op had, zijn verdwenen of aangepast.

Totaalrenovatie

De nieuwe ‘totaalrenovatiebonus’ biedt u de mogelijkheid om naast de individuele premies voor bijvoorbeeld dak-, muur- of vloerisolatie nog meer energiezuinige maatregelen te nemen zonder te veel te betalen. Het idee is dat u binnen vijf jaar meerdere groene investeringen doet, waardoor u in de toekomst enorm zult besparen op de energiekosten. Bij het doen van groene investeringen op drie of meer van de volgende delen van uw huis, krijgt u een bonusvergoeding van €1250: dak, muur, vloer (en kruipruimte), ramen, zonneboiler, ventilatie en warmtepomp. Deze bonus kan oplopen tot maar liefst €4750,- wanneer u ze allemaal aanschaft.

Binnenmuren

Daarnaast is er nog een nieuwe premie waar u van kunt profiteren, namelijk een premie voor het isoleren van binnenmuren. Dat wil zeggen, isolatie die zich aan de binnenkant van het huis bevindt op alle plekken waar een muur binnen en buiten van elkaar scheidt. Dergelijke isolatie kost ongeveer €15 per vierkante meter, maar wordt met de nieuwe premie dus een stuk aantrekkelijker. Wel moet deze gekeurd worden door een architect om te controleren of de kwaliteit van de isolatie goed genoeg is om in aanmerking te komen voor de premie. Het is dus verstandig om dit professioneel aan te pakken en niet zelf te gaan klussen, zodat je niet het risico loopt dat je achteraf niets vergoed krijgt.

Geen kleine combinatiepremies meer

Hoewel er nog steeds premies zijn op bijvoorbeeld vloer- of kelderisolatie, neemt de hoogte van deze premies elk jaar een beetje af. Zo probeert de Vlaamse regering je te motiveren om deze snel aan te pakken. Als je dan toch bezig bent, willen ze dus graag dat je ook andere delen van je huis gaat renoveren en isoleren. In 2016 kon je bijvoorbeeld ook de isolatie van je spouw- of buitenmuren combineren met nieuwe, energiebesparende ramen, om een premie te krijgen die tot wel vier keer zo hoog was dan wanneer je deze klussen apart zou doen. Helaas is deze afgeschaft, maar je krijgt nog wel de individuele premies en kunt dus, in plaats van deze combinatiepremie, een totaalrenovatie toepassen. Zo is combineren dus aantrekkelijker dan ooit, maar pas vanaf een bepaalde, hoge drempel.

Om in aanmerking te komen voor de premies, moet je huis wel aan enkele voorwaarden voldoen. Het moet bijvoorbeeld voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en mag je in veel gevallen de isolatieklussen niet zelf aanpakken. Daarnaast moet het isolatiemateriaal van een bepaalde hoge kwaliteit zijn. Al deze voorwaarden worden gecontroleerd wanneer je aanvraag doet bij je netbeheerder. Er zit dus niets anders op dan gewoon te beginnen met isoleren voordat de premies verdwijnen.

Meer informatie ontvangen over de prijzen van isolatie? Via de website Boomerbvba.be vergelijkt u vrijblijvend meerdere offertes van specialisten uit heel Vlaanderen!