Voor- en nadelen waterontharder

Voor- en nadelen waterontharder

Hard kraanwater is water met een oplossing van calciumwterstofcarbonaat en magnesiumzouten. Ook wel bekent als kalk. De hoeveelheid kalk dat in het drinkwater te vinden is, wordt in Nederland aangegeven met in Duitse hardheid, ook wel afgekort als dH. In België wordt het aangegeven als Franse hardheid Fh. Op zich is kalk in het water niet gevaarlijk voor de mens. Niet zoals bij apparaten. Wel kan het gebeuren dat uw huid sneller uitdroogt door de aanwezigheid van kalk in het kraanwater. Een waterontharder kan dit voorkomen. Wonen 2014 zet de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen waterontharder

 1. Een belangrijk voordeel van een waterontharder is dat apparatuur als een Cv-ketel, thermostaatkraan, wasmachine of vaatwasser minder snel kapot gaan.
 2. Er hoeven geen ontkalkingmiddelen te worden gebruikt voor uw keuken, badkamer, koffieapparaat.
 3. Er is minder schoonmaak middel nodig voor de schoonmaak.
 4. Textiel als kleding blijft langer mooi.
 5. Geeft verlichting bij huidproblemen en voorkomt een droge huid.
 6. Geen ramen wassen, waarna er lelijke strepen achter blijven.
 7. Geen kalk meer in uw theekopje, keuken, badkamer of toilet.
 8. Geen bijsmaak.
 9. U hoeft uw bad of douche niet na te drogen.
 10. Minder reparatiewerk en schoonmaakwerk.
 11. Doordat de leidingen niet onder de kalk komen te zitten, slippen de leidingen ook niet meer dicht. Hierdoor komt er meer water in het verwarmingssysteem en heeft u minder stookkosten.

Nadelen waterontharder

 1. Bij goedkope waterontharder modellen, moet u regelmatig het regeneratiezout bijvullen. Dit is erg veel gesjouw aangezien dat meestal in zakken van 20 tot 25 kilo zitten. Er zijn ook modellen die op zoutblokken werken. Dit is veel lichter en makkelijker te verwisselen. Toch is de prijs per kilo van dit zout hoger dan regeneratiezout.
 2. De investeringskosten kan soms hoog aanlopen.
 3. Een waterontharder neemt ruimte in beslag.
 4. De meeste waterontharders maken redelijk wat geluid tijdens het regenereren. Vaak is dit ingesteld om 2 uur in de nacht en kunnen u dan wakker maken. Dit is echter bij de meesten anders instelbaar, zodat het bijvoorbeeld gebeurt terwijl u op het werk bent.
 5. Er moet een goede afvoer zijn. Bij de waterontharder moet dus een riolering inclusief sifon in de buurt zijn. Dit is niet altijd in de buurt, dus het kan zijn dat u het zelf moet maken.

Prijzen

Al met al heeft een waterontharder erg veel voordelen. Voordelen die ruim opwegen tegenover de nadelen. Zo zijn de investeringskosten er meestal binnen een aantal jaren alweer uit. De prijs van een waterontharder hangt af van het merk en de grootte. Zo zijn er waterontharders van €2000.- euro maar ook een kleine waterontharder van €129, – euro. Laat u goed informeren welke u nodig heeft, om kosten te besparen. Bent u benieuwd naar de prijzen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij Eparco.be, specialist in waterverzachters.