Gloeilampen vervangen door LED verlichting

Gloeilampen vervangen door LED verlichting

Het is waarschijnlijk dat u geen ouderwetse gloeilamp meer heeft hangen, maar hier en daar, misschien al overal in huis deze lampen heeft vervangen voor spaar- of ledlampen. Dan heeft u ook wel eens voor het schap gestaan met het overweldigende aanbod van spaarlampen, halogeen spotjes en LED verlichting. Welke is de juiste keus?

Gloeilampen vervangen door LED verlichting

Bent u ook begonnen met besparen? De gloeilampen kunnen de deur uit, mocht u dat nog niet hebben gedaan. De ouderwetse gloeilamp die we vanaf 1875 in allerlei soorten en maten hebben gebruikt is nu echt verleden tijd. Vanaf 2012 hebben we de traditionele gloeilamp van 10 watt en meer verbannen. Binnenkort zijn ook energieverslindende spaar- en halogeenlampen aan de beurt. Iedereen is het ermee eens; er moet flink bespaard worden met onze energie. In heel Europa moet er 5 procent aan energie worden bespaard met nieuwe verlichting.

De ontwikkeling van de gloeilamp naar energiezuinige LED verlichting is de laatste paar jaren in een rap tempo gegaan. De energie van de gloeilamp wordt voor maar 10 procent omgezet in licht, terwijl dat bij LED 50 procent is. Om een gloeilamp van 100 watt te vervangen, is een LED lamp van 23 watt voldoende. Wist u dat de LED lamp al bestaat vanaf 1962? Ze waren toen nog onbetaalbaar. Nu zijn ze ook nog vrij prijzig, maar als u bedenkt dat ze 30.000 tot 50.000 uur branden, dan is het rekensommetje snel gemaakt. Ze verdienen zichzelf snel terug als ze regelmatig branden.

Welke LED lamp moet u kiezen

Alle energie slurpende lampen verdwijnen langzamerhand uit de winkels. Een verkeerde keus wordt dus niet snel meer gemaakt. Er zijn lampen, die qua vorm erg lijken op de oude gloeilamp. Deze zijn ook dimbaar. Ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het spotje is ook niet uit de LED wereld weg te denken, evenals de LED strip, de bouwlamp, de kweeklamp en de TL-lamp. Welke LED lamp u moet kiezen is geheel afhankelijk van uw eisen en wensen. Hoeveel licht moet de lamp uitstralen en welke kleur geeft het licht? Past het bij uw interieur? Verdiep u eens in de wereld van de nieuwe verlichting en laat u verbazen over de toepassingsmogelijkheden. Vervang uw oude verlichting en bespaar op uw energie.

Een vakman inschakelen

Heeft u vragen over het vervangen van gloeilampen voor led-verlichting? Een elektricien weet alles over de bedrading in uw woning. Vraag elektrieker Jan Cools advies voor uw elektriciteitswerken.